ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Відкриття: шум не менш небезпечний, ніж токсичні відходи

Дослідники часто говорять про забруднення навколишнього середовища токсичними відходами та їх негативний вплив на людину. Однак багато хто забуває про так зване шумове забруднення, пише "Российская газета". Тим часом, даний вид забруднення не менш небезпечний, ніж, наприклад, брудне повітря.

Відомо, що людей, які живуть біля аеропортів і завантажених доріг, частіше страждають від хвороб серця, інсультів і вмирають раніше, ніж треба. Так, кожні 10 додаткових децибелів (дБ) збільшують цей ризик на 7-17%. У свою чергу, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) говорить, що тривалий вплив звуків на рівні 55 дБ і вище (наприклад, розмова чи не надто жвава дорога) здатне підвищити тиск або спровокувати серцевий напад.

На думку вчених, шум дає відчуття небезпеки - це еволюційний механізм. В результаті виділяються стресові гормони (адреналін, норадреналін, кортизол). А високий рівень цих гормонів в минулому вже пов'язували з цілим набором недуг. Серед них синдром роздратованого кишечника, головні болі, безсоння, підвищений кров'яний тиск, безпліддя.

До слова сказати, з шумовим забрудненням можна зіткнутися і в офісі. Як довів Університет Корнелла, жінки, які працюють в офісах відкритого типу, мають підвищений рівень адреналіну і знижену мотивацію до роботи. Також відомо, що діти, які росли в шумному середовищі, відставали від однолітків у читанні, мовних навичках і здатності запам'ятовувати інформацію.

Шум навіть призводить до набору ваги. Шведські експерти кажуть: починаючи з рівня в 45 дБ, кожні додаткові 5 дБ корелювали зі збільшенням об'єму талії на 2 міліметри. А ось в тиші починають вироблятися нові мозкові клітини - нейрони гіпокампу, що відповідає за пам'ять і навчання.