ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Відкриття: шкіра грає важливу роль в регуляції кров'яного тиску

Вчені провели дослідження на генетично модифікованих мишах. Дослідники виявили, що шкіра здатна влият на тиск і частоту серцевих скорочень (ЧСС) при зміні рівня кисню в навколишньому середовищі. Як відомо, через брак кисню приплив крові до серця збільшується. Даний процес частково контролюють особливі білки - фактори, індуковані гіпоксією (HIFs), розповідає Business Standard.

В ході дослідження фахівці помещали піддослідних тварин в умови нестачі кисню. Вчені помітили: у мишей без одного з двох HIFs в шкірі (HIF-1a або HIF-2a) реакція на зниження рівня кисню змінилася у порівнянні з контрольною групою. Зміни торкнулися ЧСС, кров'яний тиск, температуру шкіри і загальний рівень активності тварин. Приблизно те ж саме відбулося в гризунів без специфічних білків, пов'язаних з HIFs.

Крім того, реакція звичайних мишей на кисневе голодування виявилося складніше, ніж вважалося раніше. За перші десять хвилин у них зростали ЧСС і кров'яний тиск. Потім (за період тривалістю до 36 годин) кров'яний тиск і частоту серцевих скорочень опускалися нижче норми. Приблизно через 48 годин після браку кисню ЧСС і кров'яний тиск нормалізувалися.

за матеріалами, Business Standard.