ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Вчені зрозуміли, чому при діабеті ризик хвороби Альцгеймера підвищується

За словами експертів, холестерин необхідний для нормальної роботи головного мозку. Але через діабету кількість холестерину в мозку може зменшитися. Це показали експерименти з мишами. Фахівці придушували у гризунів вироблення холестерину в мозку. Після цього у тварин з'являлися неврологічні порушення, розповідає Medical Xpress.

Дослідники довгий час вивчають роль холестерину в розвитку хвороби Альцгеймера. Відомо, що мутація в гені ApoE, пов'язаному з виробленням холестерину, є одним з основних факторів ризику деменції. Згідно з даними попередніх досліджень, більшу частину холестерину в мозку виробляють астроцити.

В ході нового дослідження вчені "вимикали" у мишей ген Srebp2, який регулює синтез холестерину. Фахівці помітили: у таких гризунів мозок виявився набагато менше в порівнянні з іншими тваринами. Крім того, у мишей з "вимкненим" "геном Srebp2 було багато відхилень в поведінці. Вони мали труднощі в навчанні, виконанні повсякденних завдань і проблеми з пам'яттю.

Так, у тварин з'явилися симптоми, які нагадували прояви хвороби Альцгеймера. Однак вони були набагато серйозніше. Крім того, у цих мишей змінився обмін речовин. Вони спалювали більше вуглеводів і менше додавали у вазі. Дослідники прийшли до висновку, що холестерин відіграє важливу роль в зв'язку між діабетом і деменцією. Вчені планують продовжити дослідження.

За матеріалами Medical Xpress.