ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Унікальний спрей доставить ліки прямо в мозок

Фахівці створили назальний спрей для доставки лікарських препаратів в мозок. Він успішно проходить через гематоенцефалічний бар'єр. Для здорових тканин спрей не небезпечний. Вчені говорять, що спрей можна буде використовувати в процесі лікування різних захворювань, наприклад, раку мозку, розповідає "Dni24".

Дослідники вже випробували новий метод доставки ліків на сарану. Дослідження показало: золоті наночастинки спрею виявлялися в мозку комах вже через 30-60 хвилин. На здорові тканини частки спрею не впливали. Тепер фахівці планують клінічні випробування на людях.

До цього вчені з Університету Дьюка і Медичного інституту Говарда Хьюза розробили новий спосіб доставки ліків строго до певних нейронів в мозку - DART. Зазвичай препарати впливають на всі типи нейронів. Але це загрожує побічними ефектами, якщо необхідно вплинути тільки на один тип клітин.

DART працює, генетично програмуючи особливі клітини і примушуючи їх виділяти ензим "GPS beacon". Цей ензим просто розташовується на поверхні клітин. Все змінюється, коли використовуються ліки, що утворюють з ензимом зв'язку. Ліки застосовувалися вченими в мінімальних дозах, тому вони не впливали на інші клітини. Вони ефективно уловлювалися поверхнею клітин, швидко накопичуючись в підвищеної концентрації.

за матеріалами, "Dni24".