ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Унікальний порошок замінить стандартну донорську кров

Університет Вашингтона, здається, вирішив проблему зберігання донорської крові. Його співробітники представили штучну кров у вигляді порошку. І зберігати її можна більше року. Вченим вдалося створити штучні червоні кров'яні клітини. Вони добре захоплюють кисень і розносять його по тілу.
Що зручно, штучну кров можна висушувати і заморожувати. Це значно полегшує завдання зберігання і перевезення (зберігається в спеціальних ємностях для внутрішньовенних ін'єкцій, які занурюються в сумки парамедиків). Порошок швидко перетворюється в рідину при додаванні стерильної води.
Клітини штучної крові за своїм розміром представляють лише п'яту частину звичайних кров'яних клітин. Їх роблять з очищених білків гемоглобіну людини, що занурюються в синтетичний полімер. Треба сказати, спроби створити штучну кров робляться давно. Однак позитивних результатів не вдавалося домогтися по ряду причин. Наприклад, штучна кров нормально захоплювала кисень в легенях, але не могла вивільняти його, потрапляючи в інші органи. У сухий крові подібної проблеми немає.


 За матеріалами MEDdaily