ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

У хворих на туберкульоз з'явилася надія в особі нового препарату

Як передає "Remedium", компанія "Інфектекс" успішно провела клінічні дослідження препарату SQ109 серед пацієнтів з легеневим туберкульозом з множинною лікарською стійкістю збудника. Так, через півроку експериментальної терапії частота припинення бактеріовиділення зросла до 80% в порівнянні зі стандартним режимом терапії плюс плацебо (61%).

Відомо: SQ109 - це молекула 1,2-етілендіаміна, яка виробляє потрійний ефект. Працює вона не як стандартні антибіотики. Тести показали високу ефективність проти мікобактерій туберкульозу. Що важливо, не бентежило наявність множинної лікарської стійкості, включаючи широкої стійкості.

До речі, деякий час тому вчені Університету Мічигану з'ясували, що протималярійний препарат (артемізинін) може змінити терапію туберкульозу і навіть уповільнити розвиток лікарської стійкості. Суть в тому, що бактеріям Mycobacterium tuberculosis необхідний кисень для процвітання в тілі. А імунна система позбавляє бактерії кисню, щоб контролювати інфекцію.

При кисневому голодуванні бактерії впадають в сплячку, щоб захистити себе від стресу. Артемізинін не давав бактеріям впадати в сплячку, коли антибіотики стають марні. Як результат, бактерії залишалися активними, антибіотики працювали, а тривалість курсу терапії скорочувалася. Артемізинін атакує молекулу під назвою гем, яка знаходиться в сенсорі кисню у бактерій.

Порушуючи роботу цього сенсора і, зокрема, його просто відключаючи, артемізинін позбавляв бактерії здатності розуміти, який рівень кисню. Як результат, бактерії не впадали в сплячку, а вмирали. Застосовуючи такий підхід, тривалість лікування можна зменшити з 6 місяців і позбутися від найстійкіших бактерій.

за матеріалами, MEDdaily.