ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Стандартні аналізи крові і лікування "наосліп" підуть в минуле, кажуть експерти

В майбутньому у кожного буде чіп зі стовбуровими клітинами, який фактично замінить медичну карту. Цей чіп використовують для проведення лабораторних досліджень і створення по-справжньому персоналізованої медицини (кожен препарат можна перевірити на такому чіпі, не піддаючи небезпеці самої людини). З біологічної точки зору система максимально складна. Плюс, вона несе генетичний відбиток власника клітин. Значить, аналізи будуть максимально точними.

Так як стовбурові клітини можуть перетворюватися в будь-клітини тіла, чіп дозволить проводити всілякі дослідження. Зроблено сам чіп з гнучкого полімеру. У ньому є мікроскопічні канали, в яких ховаються стовбурові клітини. Коли в канальці потрапляє живильний розчин, клітини починають розвиватися і рости, перетворюючись в клітини будь-якого необхідного органу. Отже, проведення тестів на них ідентично тестування на реальному органі. Це вирішує етичну проблему, виключає неефективну терапію і економить час.

Щоб отримати такий чіп, досить трохи крові пацієнта, пише The Daily Mail. До слова сказати, вчені вже створювали "органи на чіпах" - мікроскопічні копії справжніх тканин і органів тіла. У майбутньому вони зроблять революцію у фармацевтичній сфері. Зараз же 30% ліків просто не доходять до клінічних випробувань через підвищений ризик ускладнень для добровольців. Компанія Johnson & Johnson, один з лідерів руху, робить ставку на чіпи як на альтернативу випробувань на тваринах.

за матеріалами, The Daily Mail