ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Сезон активності кліщів стартував, попереджають медики

Експерти підкреслюють, що слід бути пильними і грибникам, і городянам, що прогулюються в парках. Нерідко факти присмоктування кліщів виявляють після прогулянок по паркам і лісопарках.

Кліщі починають проявляти себе, якщо температура повітря протягом трьох днів поспіль перевищує 8С. Причому, наявність подекуди заметів їм не завадить. За статистикою, на початку кліщовий активності найчастіше страждають діти і тварини.

Щеплення проти енцефаліту роблять, як правило, тільки люди, які відвідують Сибір і Далекий Схід. Це регіони-ендеміки по енцефаліту. Але лікарі нагадують: робити щеплення варто не пізніше ніж за місяць до поїздки в проблемні регіони. Також рекомендована вакцинація в три етапи. Перше щеплення робиться восени, друга - через три-сім тижнів і фінальна - через рік. Це дозволяє виробити імунітет строком на три роки мінімум.

Коментує Людмила Карань, керівник наукової групи розробки нових методів діагностики природно-вогнищевих захворювань ЦНДІ епідеміології: "Швидких і якісних вакцин від енцефаліту поки не існує. Є протикліщовий імуноглобулін, який можна вводити з профілактичною метою. Його дія починається відразу і триває один місяць, але це пасивний захист, ефективність якої залежить від багатьох факторів, наприклад, від якості препарату, титру антитіл або вірулентності вірусу, який може інфікувати людину. Та ой захистом можна лише підстрахувати на час поїздки торішню щеплення від енцефаліту, від якої у людини в крові ще залишилися антитіла ".

за матеріалами, MEDdaily