ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

"Розумні бактерії" візьмуть на себе реабілітацію сердечників

Cтенфордскій університет розробив нову методику, яка дозволить швидко відновити серце після інфаркту. Як передає BBC, вчені пропонують вводити бактерії, що виробляють кисень в результаті фотосинтезу. На даний момент метод випробували на пацюках. Отже, якщо посудина блокує тромб, серце починає відчувати кисневе голодування через порушення припливу крові. Але, вставивши здатну до фотосинтезу одноклітинних ціанобактерій Synechococcus elongatus, можливо прибрати вуглекислий газ, одночасно наситити киснем і цукром м'язові клітини в серце.

Відомо, що в рамках експерименту піддослідним гризунам імітували інфаркт, а потім вводили в серці ціанобактерії. Далі серцевий м'яз піддавали опроміненню світлом. Як показав аналіз, через 10 хвилин рівень кисню в серцях гризунів виявився значно вище, ніж у контрольної групи і у тих щурів, яким ввели ціанобактерій в серце, але не піддавали світловому опроміненню. Через 45 хвилин у першої групи також покращилася скоротність шлуночків.

Що важливо, всі процедури не викликали імунної відповіді. А значить, вони були безпечні. Правда, є проблема - безпосередньо відкрита операція на серці, яка несе з собою ризики. Зараз вчені розробляють метод доставки Synechococcus elongatus через вени і опромінення без розтину грудної клітини. До речі, крім кардіології, методика може перевернути трансплантологію (бактерії будуть зберігати донорські органи).

за матеріалами, BBC