ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Розпізнати анемію допоможе не тільки самопочуття, але і зовнішній вигляд людини

Анна Прохонкіна | Лікар-терапевт Клінічного госпіталю на Яузі
Розповідає, чим небезпечна анемія, і чому іноді рівень заліза не є показником проблем.

"Анемія - це стан, що характеризується низьким вмістом гемоглобіну або червоних кров'яних клітин в крові. Клінічно анемія може проявлятися декількома симптомами: загальна слабкість, стомлюваність, сонливість, запаморочення, головний біль, прискорене серцебиття, знижений артеріальний тиск, у важких випадках - непритомність. При це зниження гемоглобіну в крові в більшості випадків є непрямою ознакою нестачі заліза в органах і тканинах організму.

Відтак виникають такі прояви: зміни нігтьових пластинок, вони стають ламкими, тонкою, розшаровуються, покресленими. Відзначається сухість шкіри, хворобливі тріщини в куточках рота. Є випадання волосся або повільний їх зростання, порушення смаку, аж до вживання в їжу неїстівних речовин (крейда, зубний порошок, вугілля, земля, глина, пісок) і продуктів в сирому вигляді (крупи, сухі макарони, тісто, фарш).

Порушення нюху - теж симптом. Так, найприємнішим пацієнти вважають запах ацетону, лаку для нігтів, фарб, гуталіну, нафталіну, вихлопних газів машин. Зустрічається і безпричинний субфебрилітет (незначне підвищення температури тіла в межах 37-37,5 С). Зовні людина з недоліком гемоглобіну виглядає наступним чином: блідість шкірних покривів і видимих слизових. При зниженні гемоглобіну, причиною якого є нестача вітаміну В12, типово зміна слизової мови, так званий глосит - "полірований", яскраво червоний, болючий мову, поколювання в руках і ногах.

При деяких формах анемій зі зниженням рівня гемоглобіну, внаслідок підвищеного руйнування еритроцитів шкірні покриви можуть приймати жовтяничний відтінок. При наявності вищевказаних симптомів слід звернутися до лікаря. Що стосується зниження рівня гемоглобіну на тлі нормальних показників заліза, то таке трапляється, якщо, наприклад, мова йде про 12-дефіцитної анемії, що не залізодефіцитної ".