ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Розгортається в шлунку таблетка - нове порятунок від ВІЛ

Американські вчені рапортували про створення перорального препарату проти ВІЛ, який можна приймати раз на тиждень. Зараз пацієнтам доводиться приймати препарати щодня. І після успішних експериментів на свинях дослідники можуть в найближчі два роки приступити до клінічних тестів на людях, зазначає BBC. Йдеться про таблетці, повільно вивільняє активні речовини.

Отже, зовні вона нічим не відрізняється від звичайної таблетки. Але, діставшись до шлунка, її оболонка розчиняється, а особлива структура, упакована всередині, починає розгортатися. Виходить чотирьохсантиметрову структура у формі зірки. Вона залишається в шлунку протягом тижня, стабільно вивільняючи начинку - лікарський агент. За словами розробників, конструкція не буде заважати травленню. Коли ліки в зірці більше не залишається, вона починає розкладатися і спокійно залишає тіло через шлунково-кишковий тракт.

Відомо, що в рамках тестів зі свинями в зірку завантажили три антиретровірусних препарати - долутегравір, рілпівірін і каботегравір. Але раніше зірку вже навантажували антималярійним засобом, і вона залишалася в шлунку протягом двох тижнів. У перспективі описаний метод доставки можна буде використовувати не тільки для лікування ВІЛ. Навантажити зірку можливо будь-якими засобами. Компанія Lyndra в даний момент займається розробкою даної технології. Саму методику доставки розробники збираються випробувати в найближчі 12 місяців. Після повинні початися експерименти з ВІЛ.

за матеріалами, BBC