ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Психотравму можна отримати, навіть не будучи учасником неприємних подій

Як було встановлено, якщо людина просто чує про якомусь подію типу катастрофи від іншого (близького або незнайомця), в мозку змінюється схема обробки інформації та підвищується ризик посттравматичного стресового розладу, пише DNA India.

Вчені спеціально поспостерігали за тим, як страх інших, змінює схему роботи мозку. При посттравматичному стресовому розладі негативні емоції залишають в буквальному сенсі відбиток на мозку. Це робить людину схильним до тривожності, неадекватної реакції на зовнішні стимули. Все це підвищує ризик розвитку психічних відхилень.

Дослідники помітили: більшість людей, що зіткнулися з небезпечними подіями, не постраждали в результаті від посттравматичного розладу. Але в цілому 7-8 осіб з кожних 100 опитаних в якийсь момент життя страждали від розладу. Виходить, що не обов'язково бути безпосередньою жертвою. Розлад стосується близьких і навіть просто випадкових людей, які дізналися про те, що сталося.

Це наштовхнуло вчених на ідею досліджувати зону мозку, відповідальну за співпереживання і розуміння психічного стану інших (префронтальна кора). На прикладі мишей експерти оцінили передачу інформації через центри, що регулюють силу сигналів, що надходять в префронтальну кору від інших частин мозку. Виявилося, спостереження за переляканими особами, їх запах, що видаються звуки і рухи, змінювало розподіл інформації в мозку піддослідних мишей.


 За матеріалами МEDdaily