ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Препарати, що запобігають інсульт, зменшують ризик деменції

Люди з миготливою аритмією, які беруть антикоагулянти (препарати, що перешкоджають утворенню тромбів), рідше стикаються з деменцією. До такого висновку прийшли співробітники Каролінського інституту. Вчені проаналізували дані 444 106 чоловік зі Швеції за 2006-2014 роки. Учасники страждали від миготливої ​​аритмії, що підвищує ризик інсульту.

Дослідження показало: у добровольців, які приймали антикоагулянти, ризик розвитку деменції виявився знижений на 29%. Якщо учасники продовжували приймати ліки, ризик зменшувався ще сильніше. На момент початку дослідження пероральніантикоагулянти, такі як варфарин або апіксабан, не приймали 54% добровольців, повідомляє The Deccan Chronicle.

Ризик деменції виявився вищим за все у літніх людей, у тих, хто не брав пероральніантикоагулянти, страждав на хворобу Паркінсона і зловживав алкоголем. Чим раніше людина починала приймати пероральніантикоагулянти, тим нижчим ставав ризик недоумства. Вчені кажуть: справа в тому, що антикоагулянти запобігають утворенню дрібних тромбів. Такі тромби можуть стати причиною мікроінсультів, що збільшують ризик когнітивних порушень.

за матеріалами, The Deccan Chronicle.