ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Операції без шрамів - це нова реальність, кажуть дослідники

Вчені та лікарі продовжують боротися з проблемою утворення рубців на шкірі. Як передає The Daily Mail, Університет Пенсільванії дізнався, як змусити рани затягуватися без освіти шраму. Це означає, що всі операції, включаючи пластику, будуть проходити без видимих наслідків.

Секрет в перетворенні певних клітин в рані в жирові клітини (адипоцити). Зазвичай жирові клітини під час загоєння і формування шраму губляться, хоча в нормальному шкірному покриві їх досить. Найбільше в затягується рані миофибробластов. Прийнято вважати, що вони потрібні тільки для формування рубцевої тканини (шраму).

Експерти вирішили змінити міофібробласти, перетворивши їх в жирові клітини, тим самим, зупинивши розвиток рубця в процесі загоєння. Вчені навчилися регенерувати волосяні фолікули. Уже за сигналами, що виходить від фолікулів, починали відновлюватися жирові клітини в шкірному покриві. Дослідження показали: саме фолікули розвиваються першими. І вони важливі для перетворення миофибробластов в рані в жирові клітини. Без волосяних фолікулів жирові клітини не отримати, а з ними рана затягується без шраму.

За матеріалами МEDdaily