ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Незвичайні бактерії виявилися джерелом потужного антибіотика

Вчені виявили природний антибіотик, здатний впоратися зі стійким туберкульозом. Як зазначає News-medical.net, наприклад, в Росії до 2040 року більше третини всіх випадків туберкульозу будуть носити стійкий характер. Тому пошук нових ліків необхідний.

Серед потенційних нових джерел антибіотиків вчені називають рід бактерій Burkholderia. Його можна зустріти в землі і навіть у легких людини. Бактерії цього роду відрізняються високою виживаність - вони виробляють антибіотики, які вбивають конкурентів. Дізнавшись про цю дивовижну властивість даних бактерій, учені вирішили перевірити їх на туберкульозі.

Виявилося, один з видів таких бактерій - Burkholderia gladioli (виділили з мокротиння дитини з кістозний фіброз - виробляє антибіотик гладіолун. З'єднання відноситься до того ж структурному класу, що і етнангіен, інший антибіотик, який привернув увагу здатністю порушувати роботу бактеріальних клітинних механізмів. Але етнанген дуже нестабільний. Гладіолун, навпаки, набагато більш стійкий, і тому може бути кращим кандидатом на роль ліки. Лабораторне тестування показало, що гладіолун ефективно блокував зростання чотирьох лекарс венно-стійких штамів туберкульозу.

за матеріалами, News-medical.net