ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Індійські вчені представили унікальне інвалідне крісло

Воно саме об'їжджає перешкоди, розуміє, коли людина втомилася або знаходиться в стані стресу. Як зазначає Eurek Alert, у крісла є вбудована система навігації, удосконалена система безпеки і система попередження. Процесор в кріслі здатний перевіряти навколишній простір на шести рівнях.

Притому, у крісла є когнітивна система навігації (реагує на голос). Крісло відразу попереджає користувача або медперсонал про проблему (навколо або в поведінці користувача). Також воно відстежує частоту серцебиття, температуру та інші життєво важливі показники. Уже побудований прототип крісла, і вчені сподіваються найближчим часом вивести розробку на ринок.

До речі, мозок людей з обмеженими можливостями пристосовувитися до наявності інвалідного крісла, розцінюючи його не просто як логічного продовження тіла, а як повноцінну його частина. Зокрема, включається компенсаторний механізм при втраті кінцівки (змінюється внутрішня "карта тіла"). Дане явище вчені поспостерігали у 55 осіб з травмами хребта і вимушених користуватися інвалідним кріслом.

Виявилося, люди, добре володіли руками, легше справлялися з кріслом, добре вписуючи його в "карту тіла". Коли потрібно було використовувати крісло, мозок включав автоматичний режим. В результаті тіло діяло більш ефективно і знижувався ризик травм. Наприклад, люди без проблем могли підняти предмет з підлоги або долати перешкоди. До речі, аналогічна ситуація з будь-яким предметом, який людина часто використовує. Це може бути і молоток.


 За матеріалами MEDdaily