ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Хвороба Паркінсона - частково аутоімунне захворювання, стверджують дослідники

Вчені з Медичного центру Колумбійського університету підтвердили припущення про те, що при хворобі Паркінсона імунна система організму атакує його здорові тканини. Так, ймовірно, ліки, що пригнічують імунітет, можуть допомогти людям, що страждають від хвороби Паркінсона, передає Zee News.

Раніше вважалося, що нейрони захищені від аутоімунних атак. Однак нове дослідження довело: два фрагмента альфа-синуклеїну (білка, що накопичується в мозку при хворобі Паркінсона) можуть налаштувати T-клітини проти дофамінових нейронів. Поки невідомо, чи є це причиною захворювання або тільки посилює його перебіг.

Дослідники додавали в зразки крові 67 пацієнтів з хворобою Паркінсона і 36 здорових добровольців фрагменти альфа-синуклеїну та інших білків. Фахівці хотіли зрозуміти, який з фрагментів альфа-синуклеїну викликає імунну відповідь. У здорових людей імунні клітини майже не реагували на альфа-синуклеїн. А у людей з хворобою Паркінсона відзначалася сильна реакція Т-клітин на фрагменти білка.

Імунна відповідь виявився пов'язаний з варіантом гена імунної системи, поширеним серед людей, які страждають від хвороби Паркінсона. На думку вчених, аутоімунна реакція виникає, коли нейрони більше не можуть позбавлятися від неправильно згорнутого альфа-синуклеїну.

за матеріалами, Zee News.