ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Генетики розповіли, скільки мутацій накопичує за життя мозок людини

Співробітники Єльського університету і Гарварду підрахували, скільки мутацій виникає в людському мозку за життя, передає "Вiстi.RU". Вчені досліджували і зародків, і дорослих людей. Так, експерти з Єля оцінили динаміку мутацій у ембріонів. Аналіз ДНК показав: молоді нейрони містять від 200 до 400 генетичних варіацій, які розсіяні по всій ДНК.

Ці мутації розвиваються в зародку нерівномірно. На ранніх етапах розвитку ембріона на одну нову клітку доводиться в середньому 1,3 мутації. Далі цифра зростає до 5,1 мутації. Чим раніше виникне мутація, тим ефективніше вона буде. Тобто зміни, що з'явилися на стадії зародка, швидше за все, поширяться на весь орган. Притому, серед цих мутацій можливі і корисні, що вносять різноманітність в генетичну картину.

Фінальне дослідження ДНК нейронів мозку 15 осіб виявив, що нервові клітини починають самостійне життя приблизно з 600 мутаціями. Кожні два тижні виникає нова мутація. Виходить, до 80 років більшість нейронів несуть в собі по 2400 мутацій. Це пояснює когнітивний спад у міру старіння. Але не всі мутації призводять до видимих ​​наслідків. Тільки 1% з них здатний негативно відбитися на здоров'ї.

за матеріалами, "Вiстi.RU".