ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Генетична схильність до артриту була корисна для наших предків

Вчені зробили несподівані висновки щодо артриту. Виявляється, була виявлена генетична мутація, що підвищує ризик артриту. З'явилася вона в Льодовиковий період і захищала наших предків від обмороження, пише India Today. Приблизно у половини європейців є описуваний варіант гена GDF5. Він подвоює ризик розвитку артриту і забирає в зростанні приблизно 1 сантиметр. У африканців варіант зустрічається рідше. Його ж виявили у неандертальців і Денисовского людини.

З першого погляду, це виглядає як еволюційний промах. Але, насправді, предкам сучасної людини даний генетичний варіант дозволяв протистояти низьких температур і знижував ризик смертельних переломів. Так як артрит зазвичай розвивається в літньому віці, мутація GDF5 не заважала з точки зору продовження роду, тому вона і залишилася в спадщину людства.

Варто відзначити, що вперше про зв'язок артриту, зростання людини і мутації GDF5 заговорили в 90-х. Також відомо: ген контролюється цілим генетичним комплексом, який отримав назву GROW1. Він сигналізує на генетичному рівні про те, що пора зупинити зростання кісток.

за матеріалами, India Today.