ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Дослідники в кроці від розробки нового методу діагностики деменції

Фахівці з Університету Айови знайшли новий потенційний біомаркер недоумства - фермент аутотаксін. Попередні дослідження показали, що рівні аутотаксіна в мозку підвищені у людей з ожирінням. Це провокує розвиток стійкості до інсуліну і підвищує ризик діабету 2-го типу, передає The Daily Mail.
Вчені проаналізували дані 287 осіб у віці від 56 до 89 років. Добровольці виконали тести, призначені для оцінки когнітивних здібностей. Також фахівці оцінили рівні аутотаксіна в мозку учасників. Дослідники встановили: при підвищенні концентрації аутотаксіна всього на 1 пункт (з 2 до 3) ризик втрати пам'яті зростав в 5 разів.
У людей з високими рівнями аутотаксіна виявилося менше клітин в лобовій і скроневій мозку, пов'язаних з пам'яттю і виконавчими функціями. Крім того, ці клітини були маленького розміру. Вірогідність діабету залежала від рівня аутотаксіна ще сильніше. Так, підвищення рівня аутотаксіна в спинномозковій рідині на 1 пункт призводило до збільшення ризику діабету 2-го типу або преддиабета на 300%. Ймовірно, через діабет мозок споживає менше цукру. А внаслідок цього нейрони менш ефективно обробляють інформацію.


За матеріалами MEDdaily