ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Дослідники розвіяли міф про популярні ліки проти печії

Попередні дослідження показали, що інгібітори протонної помпи, які зазвичай призначають при печії та інших кислотозалежних захворюваннях, підвищують ризик розвитку деменції. Але тепер фахівці довели: це не так. Вчені проаналізували дані 3484 дорослих у віці 65 років і старше, пише The Deccan Chronicle.

На момент початку дослідження в учасників не було деменції. Дослідники стежили за добровольцями в середньому близько 7,5 року. Фахівці з'ясовували, чи часто учасники брали інгібітори протонної помпи. Також вони оцінювали тривалість прийому цих препаратів.

Крім того, вчені шукали випадки деменції. За час дослідження слабоумство розвинулося майже у 24% добровольців. 670 людей зіткнулися з хворобою Альцгеймера (найпоширенішою формою деменції). Прийом інгібіторів протонної помпи не був пов'язаний з недоумством.

До речі, за даними інших досліджень, прийом інгібіторів протонної помпи збільшує ймовірність пневмонії, інфаркту, переломів і передчасної смерті. А дослідники з Університетського коледжу Лондона і Гонконзького університету виявили, що через тривале прийому цих ліків ризик розвитку раку шлунка може подвоїтися.

за матеріалами, The Deccan Chronicle.