ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Діабет і апное сну - небезпечне поєднання, показало дослідження

Співробітники Бірменгемского університету встановили: люди, які страждають від діабету 2-го типу і апное сну, більш схильні до діабетичної ретинопатії. Це ускладнення цукрового діабету, що є провідною причиною втрати зору у всьому світі. З діабетичну ретинопатію стикаються 40-50% хворих на діабет, передає Medical Xpress.

У новому дослідженні взяли участь 230 осіб з діабетом 2-го типу. Вчені виключили з дослідження тих, у кого на момент початку дослідження вже були виявлені які-небудь респіраторні захворювання або синдром обструктивного апное сну (СОАС). Добровольців перевірили на СОАС і діабетичну ретинопатію.

Дослідники виявили, що діабетична ретинопатія частіше зустрічалася серед учасників, які страждали від СОАС, в порівнянні з добровольцями без СОАС (42,9% проти 24,1%). Крім того, 43 місяці по тому помірна і важка діабетична ретинопатія частіше розвивалася у людей з СОАС, ніж у тих, хто не страждав від СОАС (18,4% проти 6,1%). У добровольців, які лікувалися від апное сну за допомогою спеціальних апаратів, ризик діабетичної ретинопатії був нижче в порівнянні з учасниками, які не лікувалися від СОАС.

за матеріалами, Medical Xpress.