ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Британія всерйоз зайнялася темою "дітей від трьох батьків"

Відомо, що Університет Ньюкасла став першим інститутом в країні, яка одержала ліцензію на здійснення процедур штучного запліднення з використанням ДНК трьох осіб, пише РІА "Новости". Ліцензію видав МОЗ. А закон, що дозволяє виробляти штучне запліднення з використанням матеріалу трьох осіб, вступив в силу в грудні 2016 року.

Даний підхід дає можливість боротися з вродженими генетичними недугами. Йдеться про ті випадки, коли у матері є мутації в ДНК мітохондрій (енергетичних фабрик клітин). Вчені пропонують разом з ДНК батька і матері використовувати здорові мітохондрії і ДНК іншої жінки.

Але у підходу є противники. Вони кажуть: можливість вибору ДНК може привести до зловживань і випадків створення "немовлят під замовлення" за критеріями батьків. "За" висловлюються вчені і представники некомерційних організацій. Проти законопроекту виступили близько 100 парламентаріїв, католицька церква і правозахисна організація Human Genetics Alert. Вони посилаються на відсутність клінічного досвіду застосування таких процедур. Критики побоюються, що зміни складу ДНК викличуть зрушення в метаболізмі, позначаться на зовнішності майбутніх дітей. Невідомо, як такі діти будуть реагувати на навколишнє середовище.

за матеріалами РІА "Новости"