ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Біологи, здається, намацали вірний підхід щодо лікування ВІЛ

Їм вперше вдалося викликати потужну імунну реакцію на тваринну версію ВІЛ (ВІО, вірус імунодефіциту мавп) в організмі макак. І допомогли їм в цьому два недавно відкритих антитіла. Вони впливають на більшість штамів ВІЛ. Тут принцип такий же, як і при імунотерапії раку, - організм починає сам контролювати захворювання, пише РІА "Новости".

В основі підходу - антитіло 3BNC117, здатне пригнічувати розмноження відразу декількох штамів ВІЛ. Більш того, воно позначає вірус, роблячи його видимим для імунітету. Антитіло атакує виріст на оболонці вірусу. За допомогою цього виросту вірус прикріплюється до імунних клітин господаря, полегшуючи інфікування. 3BNC117 було виділено з організму ВІЛ-інфікованого, який з аномальною силою пручався інфекції, в тому числі, з новими штамами вірусу. Як показали раніше проводилися клінічні випробування, антитіло 3BNC117 пригнічувало вірус протягом трьох місяців, не дивлячись на припинення прийому антиретровірусних препаратів.

В рамках останніх експериментів з тваринами вчені вирішили об'єднати 3BNC117 з антитілом широкого спектру дії (10-1074). Дана комбінація повинна була подарувати практично повний захист від ВІО. Щоб імунітет сам боровся з вірусом, антитіла потрібно вводити в перші дні та години після зараження. Експерти вводили комбінацію в великому дозуванні інфікованим макакам.

В результаті антитіла придушили розмноження ВІО і продовжували це робити ще протягом шести місяців. А в наступні 1,5 року у тварин розвинулася хороша імунна реакція на ВІО. Рівень інфекції різко знизився до непомітного рівня і більше не підвищувався, хоча жодне лікування не проводилося. Аналіз показав: 3BNC117 і 10-1074 навчили імунні CD8 + T-клітини, що розпізнають патогени і керуючі реакцією імунної системи на них, бачити частинки вірусу і знищувати їх.

за матеріалами, РІА "Новости".